La cazanu’ lu’ Marian

Co-bloggerul Marian – gradinaru mi-a ascultat dorinta. A facut o postare despre cazanul sau, artizanal, improvizat, dar care isi face treaba asa cum se cuvine.

OBLIGATORIU Cilindrul de condensare (3), ţeava de transfer aburi (6), Capacul cazanului (1) TREBUIE să fie din Cupru sau din inox alimentar. Cazanul poate fi din orice – fonta, inox, cupru (de dorit), teflon.
Atenţie la lipituri! Ele trbuie făcute cu o cocă moale şi trebuie asigurat mai apoi că nu iese nici pic de aburi pe acolo (când începe să fiarbă, bineînţeles), altfel pierdem bunătate de licoare.
Bineînţeles că vom folosi pentru cazan un stativ de fier pe care să stea, nişte pirostrii, un trepied ceva (nu am mai desenat ca cine stie ce imi iesea). Focul poate fi făcut cu lemne sau poate fi folosit un arzător cu butelie. Eu prefer varianta a doua pt că astfel pot regla intensitatea focului; la lemne e mai greu. Pentru a proteja focul de vânt se poate folosi o simplă tablă.
Cazanul nu va fi NICIODATA umplut. ¾ e maximumul admis. E evident de ce.
Vasul cu apă rece va fi umplut “ochi”, în felul acesta condensarea aburilor se va face optim
Untitled (1) P1130435 (1)Felicitari pentru spiritul intreprinzator, Marian, sa te bucuri din plin de cazanul tau!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s